30 important computer questions

30 important computer questions



 1. Where was the first computer installed in India?

Answer- The first computer in India was installed at the Indian Statistical Institute, Calcutta.


2. When is Computer Literacy Day celebrated?

Answer – Computer Literacy Day is celebrated on 2 December.


3. The country with the most computers in the world is considered?

Answer – United States of America is considered to be the country with the most computers in the world.


4. Who built the world's first supercomputer?

Answer- The world's first supercomputer was built by C-DAC.


5. Who is called the father of computer?

Answer – Charles Babbage is called the father of computer. Charles Babbage invented the computer in 1822. The name of the computer that Charles Babbage invented for the first time is "Differential Engine".



 

6. What is called the brain of the computer?

Answer- The brain of the computer is called CPU.


7. What is the data going into the computer called?

Answer- The data going to the computer is called input.


8. What is the full name of BIOS?

Answer – The full name of BIOS is Basic Internal Output System. This word is actually a short form of Basic Input / Output System. It is build-in software that determines what the computer can do without having to access the program from the disc. The main function of the BIOS is to boot the operating system on the PC.


9. Who is the inventor of WWW?

Answer- Tim Berners Lee and Robert Cailliau are the inventors of WWW. Together these two invented WWW (World Wide Web) in 1989.



 

10. What are the two popular output devices.

Ans- The two popular output devices are monitor and printer. Apart from this, other output devices include, Plotter, Projector, Speaker etc.


11. Which device is used to view all types of information or output of computer?

Answer- Monitor is used to see all the information and output of the computer.


12. What is the medium of output?

Answer- The medium of output is the printer.


13. The full form of CD ROM is?

Answer- The full form of CD ROM is Compact Disk Read Only Memory. Compact Disk Read Only Memory This is an example of secondary memory.


14. What is the meaning of RAM in computer?

Answer – RAM stands for Random Access Memory in a computer. It is a type of memory of the computer which is accessed randomly. This means that it temporarily stores the work being done in the computer.


15. Computer hardware that can store large amounts of data is called?

Answer- Computer hardware that can store a lot of your volume is called magnetic tape hard disk.


17. Which is not counted in the type of memory in the computer?

Answer – Server is not counted in the type of memory in the computer.


18. What is pen drive?

Answer – Pen drive is an electronic memory. A pen drive is a portable universal serial bus (USB) flash memory device used to store and transfer audio, video and data files to and from a computer.


19. Why is cache memory used?

Answer – Cache memory is used in computer to remove the speed barrier between memory and processor.


20. What is the built in memory of the computer?

Answer- The built in memory of the computer is ROM.


21. At what place does the data remain unchanged when the computer is turned off after saving a file?

Answer- When the computer is turned off after saving a file, the data remains in the secondary storage as it is.


22. What is the full name or full forum of www?

Answer- The full name of WWW is Word Wide Web.


23. How is word length measured in computer?

Answer – The length of a word is measured by byte in computer.


24. The part of a computer system that contains programs or instructions is called?

Answer- The part of the computer system which contains the instructions in the program is called software.


25. What is called when two processors are installed in a computer?

Answer- When two processors are installed in a computer, it is called Parallel Processing.


26. The computer language used on the Internet is?

Answer- The computer language used on the Internet is Java.


27. Which is considered the fastest computer?

answer. The fastest computer is considered to be a supercomputer.


28. Who is the inventor and originator of WWW?

answer. The inventor of WWW is the originator Tim Berners Lee G.


29. What is http in URL http://www?

answer. http is a protocol in url. The full forum of HTTP is Hypertext Transfer Protocol.


30. What is a browser?

Answer- Browser is a software for searching web pages on the Internet. A web browser is a software that helps you to view and use the content available on the Internet such as articles, images, videos and audios and games etc. available on the blog website. Some of the most popular browsers are Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, etc.

you have any question comment below

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post